EFEITOS DA INCLUSÃO DE ÓLEO ESSENCIAL DE CANELA (CINNAMOMUM ZEYLANICUM) E EXTRATO DE ERVA DOCE (FOENICULUM VULGARE) NA FISIOLOGIA DE FRANGOS CAIPIRA
DOI:
https://doi.org/10.35172/rvz.2023.v30.1050Keywords:
Key-words: Alternative poultry, Phytogenics, PedresAbstract
Birds are homeothermic animals, with the ability to maintain a constant internal temperature. Phytogenic products have the property of promoting animal growth, being an option to the use of antimicrobials, which can cause risks to human health if used indiscriminately. Thus, the objective of this study was to evaluate the effect of including cinnamon essential oil and fennel extract in the feed, on the physiological behavior of free-range broilers in the Western Amazon. A total of 270 one-day-old Pedres broilers were used, divided among the treatments: basal feed (RB) with antimicrobial (T1), RB without antimicrobial with 37.5 ppm/kg cinnamon oil (T2) and RB without antimicrobial with 37.5 ppm/kg fennel extract (T3), with 9 repetitions each. To evaluate the physiological responses, skin temperature, cloacal temperature, and respiratory rate were measured in the morning and afternoon. There was no significant difference between the variables analyzed. Therefore, the inclusion of cinnamon essential oil or fennel extract in the feed did not influence the physiological behavior of the chickens, indicating that they can replace antimicrobials as growth promoters for free-range chickens in a 70-day production cycle.
References
Aranda MA, Garcia RG, Domingues CH de F, Sgavioli S. Panorama of Aviculture: Brazilian and Internacional trade balance. Rev Espac [Internet]. 2017 [cited 2021 Feb 10];38(21):8–17. Available from: https://revistaespacios.com/a17v38n21/a17v38n21p08.pdf
Associação Brasileira de Proteína Animal. Relatório anual – 2020. São Paulo: ABPA [Internet]. 2021. [citado 04 Jan 2021]. Disponível em: http://abpa-br.org/relatorios/
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo agropecuário 2017: resultados definitivos [Internet]. Rio de Janeiro: IBGE; 2019 [citado 15 Jan 2021]. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-e-pecuaria/21814-2017-censo-agropecuario.html?=&t=resultado
Raimundo EKDM, Evangelista GM, Paulino RD, Beltrão LGC, Barbosa LB, Silva JR. Exploração da avicultura caipira em regime de economia solidária: uma análise dos problemas e condicionantes ambientais da produção em uma cooperativa da Paraíba [Internet]. In: – Anais do 10º Congresso Brasileiro de Agroecologia - CBA; 2017; [citado 05 Fev 2021] Brasília; Cadernos de Agroecologia; 2018 Disponível em: https://www.cadernos.aba-agroecologia.org.br/cadernos/article/download/575/834
Guato A, Gomes FA, Freitas HJ., Santos FGS, Zanfangnini LG, Sandra IO, Ávila RL. Extrato de orégano (Origanum vulgare) em frangos de corte machos de linhagem caipira criados na amazônia ocidental. South. Am. J. Bas. Edu. Tec. Technol [Internet]. 2020 [citado 10 Jan 2021];7(1):325-42. Disponível em: https://revistas.ufac.br/index.php/SAJEBTT/article/view/3216
Schiassi L, Yanagi T, Ferraz PFP, Campos AT, Silva GRE, Abreu LHP. Comportamento de frangos de corte submetidos a diferentes ambientes térmicos. Eng Agric. 2015;35(3):390–6. doi:10.1590/1809-4430-Eng.Agric.v35n3p390-396/2015 DOI: https://doi.org/10.1590/1809-4430-Eng.Agric.v35n3p390-396/2015
Coelho DJ de R, Tinôco IFF, Souza CF, Baptista FJF, Barbari M, Oliveira KP. Thermal environment of masonry-walled poultry house in the initial life stage of broilers. Rev. Bras. Eng. Agríc. Ambient. 2019 Mar;23(3):203–8. doi: 10.1590/1807-1929/agriambi.v23n3p203-208 DOI: https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v23n3p203-208
Navas T de O, de Oliveira HF, de Carvalho FB, Stringhini JH, Café MB, Hellmeister Filho P. Estresse por calor na produção de frangos de corte. Rev Eletrônica Nutr [Internet]. 2016 [citado 9 Fev 2021];13:4550–7. Disponível em: https://files.cercomp.ufg.br/weby/up/66/o/6_estresse_por_calor_na_produ%c3%87%c3%83o_de_frangos_de_corte.pdf
Abd El-Hack ME, Abdelnour SA, Taha AE, Khafaga AF, Arif M, Ayasan T, et al. Herbs as thermoregulatory agents in poultry: An overview. Sci Total Environ. 2020;703:134399. doi: 10.1016/j.scitotenv.2019.134399 DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.134399
Fernandes RTV, Arruda AMV de, Oliveira VR de M, Queiroz JPAF de, Melo A da S, Dias FKD, et al. Aditivos fitogênicos na alimentação de frangos de corte: óleos essenciais e especiarias. PubVet. 2015;9:526–35. doi: 10.22256/pubvet.v9n12.526-535 DOI: https://doi.org/10.22256/pubvet.v9n12.526-535
Costa TF, Gouveia ABVS, Nunes FC, Sampaio SA, da Silva NGD, de Abreu JM, et al. Aditivos fitogênicos: óleos essenciais para frangos de corte - revisão. Res Soc Dev. 2020;9(3):e14932325.doi:10.33448/rsd-v9i3.2325. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i3.2325
Catalan AAS, Gopinger E, Lopes DCN, Gonçalves FM, Roll AAP, Xavier EG, et al. Aditivos fitogênicos na nutrição animal: Panax ginseng. Rev Port Cien Vet [Internet]. 2012 [citado 19 Fev 2021];107(581-582):15–21.Disponível em: http://www.fmv.ulisboa.pt/spcv/edicao/6_2012/15-21.htm
Cardinal KM, Pires PG da S, Ribeiro AML. Promotor de crescimento na produção de frangos e suínos. PubVet. 2020;14:139–50. doi: 10.31533/pubvet.v14n3a532.1-11. DOI: https://doi.org/10.31533/pubvet.v14n3a532.1-11
Bona TDMM, Pickler L, Miglino LB, Kuritza LN, Vasconcelos SP, Santin E. Óleo essencial de orégano, alecrim, canela e extrato de pimenta no controle de Salmonella, Eimeria e Clostridium em frangos de corte. Pesq Vet Bras. 2012;32(5):411–8. doi: 10.1590/S0100-736X2012000500009 DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-736X2012000500009
Hameed IH, Altameme HJ, Mohammed GJ. Evaluation of antifungal and antibacterial activity and analysis of bioactive phytochemical compounds of Cinnamomum zeylanicum (Cinnamon bark) using gas chromatography-mass spectrometry. Orient J Chem. 2016;32(4):1769–88. doi:10.13005/ojc/320406 DOI: https://doi.org/10.13005/ojc/320406
Koiyama NTG, Rosa AP, Padilha MTS, Boemo LS, Scher A, da Silva Melo AM, et al. Desempenho e rendimento de carcaça de frangos de corte alimentados com mistura de aditivos fitogênicos na dieta. Pesqui Agropecu Bras. 2014;49(3):225–31. doi:10.1590/S0100-204X2014000300009 DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2014000300009
Rather MA, Dar BA, Sofi SN, Bhat BA, Qurishi MA. Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety. Arab J Chem. 2016;9:S1574–83. doi:10.1016/j.arabjc.2012.04.011 DOI: https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2012.04.011
Moreira JG do V, Naghettini M. Detecção de Tendências Monotônicas Temporais e Relação com Erros dos Tipos I e II: Estudo de Caso em Séries de Precipitações Diárias Máximas Anuais do Estado do Acre. Rev Bras Meteorol. 2016;31(4):394–402. doi:10.1590/0102-778631231420140155 DOI: https://doi.org/10.1590/0102-778631231420140155
Rostagno HS, Albino LFT, Hannas MI, Donzele JL, Sakomura,NK, Perazzo FG, et al. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 4.ed. Viçosa, MG: UFV, 2017.
Amaral AG, Junior TY, Lima RR, Teixeira VH, Schiassi L. Efeito do ambiente de produção sobre frangos de corte sexados criados em galpão comercial. Arq Bras Med Vet e Zootec. 2011;63:649–58. doi:10.1590/S0102-09352011000300017 DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352011000300017
Ferreira DF. Sisvar: a Guide for its Bootstrap procedures in multiple comparisons. Cienc e Agrotecnologia. 2014;38(2):109–12. doi:10.1590/S1413-70542014000200001 DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542014000200001
Menzel RR, de Freitas HJ, Sousa EM, Silva JV de A. Respostas fisiológicas de duas linhagens de frango de corte industrial criados sob condição de inverno amazônico. Enciclopédia Biosf. 2017;14(26):651–7. https://doi.org/10.18677/EnciBio_2017B60 DOI: https://doi.org/10.18677/EnciBio_2017B60
Santos JLV dos, Lacerda Júnior JAC, Santos ÉCP, Santos GB, Sá, HM, Queiroz EO, et al. Avaliação dos parâmetros ambientais e fisiológicos para frangos de corte linhagem caipira em diferentes fases de criação na Amazônia Ocidental. Brazilian J Dev. 2020;6(8):61607–22. doi:10.34117/bjdv6n8-546 DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv6n8-546
Cordeiro MB, de Freitas HJ, Aquino EO, Sousa EM. Avaliação do estresse térmico em frangos caipiras criados em condições climáticas do Estado do Acre. Enciclopédia Biosf [Internet]. 2014[citado 15 Jan 2021];10(19):358–65. Disponível em: https://www.conhecer.org.br/ojs/index.php/biosfera/article/view/2260/2164
Cassuce DC, Tinôco IDF, Baêta FC, Zolnier S, Cecon PR, Vieira MDF. Atualização das temperaturas de conforto térmico para frangos de corte de até 21 dias de idade. Eng Agrícola. 2013;33(1):28–36. doi: 10.1590/S0100-69162013000100004 DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-69162013000100004
Abreu VMN, Abreu PG De. Os desafios da ambiência sobre os sistemas de aves no Brasil. Rev Bras Zootec [Internet]. 2011[citado 28 Jan 2021](supl especial);40:1–14. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42704/1/os-desafios-da-ambiencia-sobre-os-sistemas.pdf
Barbosa M de JS da S. Efeito do ambiente térmico sobre as respostas fisiológicas e produtivas de frangos de corte de linhagem caipira criados em condições de inverno Amazônico[dissertação][Internet]. Rio Branco: Universidade Federal do Acre, 2016 [citado 05 Jan 2021]. Disponível em: http://www2.ufac.br/ppgespa/dissertacoes/maria-de-jesus-souza-da-silva-barbosa.pdf/view
Façanha DAE, Chaves DF, Morais JHG, Vasconcelos ÂM de, Costa WP, Guilhermino MM. Tendências metodológicas para avaliação da adaptabilidade ao ambiente tropical. Rev Bras Saude e Prod Anim 2013;14(1):91–103. doi:10.1590/S1519-99402013000100011 DOI: https://doi.org/10.1590/S1519-99402013000100011
Bícego KC, Scarpellini CS, Gargaglioni LH. Termorregulação. In: Macari M, Maiorka A. Fisiologia das Aves Comerciais. 1ª ed., Jaboticabal: FUNEP; 2017, p. 420–63.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional.