The CHEMICAL-BROMATOLOGICAL COMPOSITION AND STABILITY OF SORGHUM SILAGES (Sorghum bicolor (L.) Moench) WITH ADDITION OF COMMERCIAL INOCULANT

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35172/rvz.2023.v30.1536

Keywords:

conservation, deterioration, dry matter

Abstract

The objective was to evaluate the quality of sorghum silage with the addition of different levels of commercial inoculant and its benefits it ensiled mass. The design was completely randomized, with five replications for each treatment. The treatments were: T1: 0 g/kg of forage, sorghum silage without inoculant (0%); T2: 0.05 g/kg of forage (25% of the recommended by the manufacturer); T3: 1 g/kg of forage (50% of the recommended by the manufacturer); T4: 2 g/kg of forage (100% of the recommended by the manufacturer). Twenty experimental PVC silos were made, equipped with a Bunsen valve. The silos were filled with 1,900 kg of forage, sealed and stored for 45 days in a place protected from sunlight and rain. After 45 days, they were opened, material was collected to perform aerobic stability and for chemical-bromatological analyses. The aerobic stability results were submitted to descriptive analysis and chemical-bromatological analysis to analysis of variance through PROC GLM, where linear and quadratic contrasts were tested, considering a probability of 5% (P<0.05), in the program SAS statistician. The addition of inoculant promoted a linear effect (P<0.05) on dry matter, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, ether extract, acid detergent insoluble nitrogen compounds, acid detergent insoluble protein, dry matter digestibility and total digestible nutrients. . However, there was no significant difference (P>0.05) between the levels of mineral matter, organic matter, crude protein and ammoniacal nitrogen. The addition of inoculant did not promote greater aerobic stability. The application of the commercial inoculant did not provide a positive effect on the chemical-bromatological composition and stability of sorghum silages.

 

 

References

Leite, GM. Ação combinada da torta de algodão e de inoculantes microbianos em silagens de sorgo forrageiro [trabalho de conclusão de curso] [Internet]. Areia (PB): Faculdade de Zootecnia, Universidade Federal da Paraíba Campus – Areia; 2019 [citado 20 de jul 2022]. Disponível em: https://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/16528

Silva, CK. Potencial de genótipos de sorgo forrageiro para o sertão sergipano [trabalho de conclusão de curso] [Internet]. Sergipe (PB): Faculdade de Engenharia Agronômica, Universidade Federal de Sergipe; 2020 [citado 18 março 2022]. Disponível em: https://ri.ufs.br/bitstream/riufs/13780/2/Cinthia_Kayane_Silva.pdf

Neves, ALA, Santos, RD, Pereira, LGR, Tabosa, JN, Albuquerque, IRR, Neves, AL A, Oliveira, GF, Verneque, RS. Agronomic characteristics of corn cultivars for silage production. Semina: Ciênc. Agrár. [Internet]. 2015 [citado 20 de jul 2022]; 36(3):1799-1806. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1036728/agronomic-characteristics-of-corn-cultivars-for-silage-production DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3Supl1p1799

Nardes, SI. Produção de silagens de milho e sorgo, por diferentes períodos de armazenamento, com uso de inoculante composto [dissertação]. Pampa: Programa de Pós-graduação em Ciência Animal, Universidade Federal do Pampa; Uruguana; 2019

Santos, AO, Avila, CLS, Pinto, JC, Carvalho, BF, Dias, DR, Schwan, RF. Fermentative profile and bacterial diversity of corn silages inoculated with new tropical lactic acid bacteria. Journal of applied microbiolog. 2016; 120(2):266-279. doi :10.1111/jam.12980 DOI: https://doi.org/10.1111/jam.12980

Ribas, TMB. Efeito da inclusão de inoculante bacteriano na silagem de milho sobre as características quimio fermentativas e desempenho animal [dissertação]. Centro Oeste: Programa de Pós-graduação em Ciências Veterinarias, Universidade Estadual Do Centro-Oeste; 2018

Rahman NA, Halim MRA, Mahawi N, Hasnudin H, Al-Obaidi JR, Abdullah N. Determination of the Use of Lactobacillus plantarum and Propionibacterium freudenreichii Application on Fermentation Profile and Chemical Composition of Corn Silage. BioMed Research International. 2017; 8(3). doi: 10.1155/2017/2038062 DOI: https://doi.org/10.1155/2017/2038062

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia Estatística, 2018. Estimativas da População Residente para Os Municípios e para As Unidades da Federação com Data de Referência em 1º de julho de 2018. [Internet] [citado 10 fev 2022]. Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br/municipio/150680

Bolsen, KK. et al. Effect of Silage Additives on the Microbial Succession and Fermentation Process of Alfalfa and Corn Silages. Journal of Dairy Science. 1992; 75( 11):3066–3083 DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(92)78070-9

Schmidt, P. Perdas fermentativas na ensilagem, parâmetros digestivos e desempenho de bovinos de corte alimentados com rações contendo silagens de cana-de-açúcar [tese]. Piracicaba (SP): Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”: Universidade de São Paulo Escola Piracicaba; 2006

Moran, JP, Weinberg, ZG, Ashbell, G, Hen, Y, Owen, TRA. Comparison of two methods for the evaluation of the aerobic stability of whole crop wheat silage. Silage Conf. Univ. of Wales Pages Aberystwyth,UK. 1996; 162-163 in Proc. XI Int.

Silva, DJ. Queiroz, AC. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos [Internet]. Edição (3nd ed). Viçosa, MG: Editora UFV; 2002. [citado 10 fev 2022] Disponível em: https://www.editoraufv.com.br/produto/analise-de-alimentos-3-edicao/1108830

Paziani, SF, Nussio, LG, Loures, DRS, Igarasi, MS, Pedroso, AF, Mari, LJ. Influência do teor de matéria seca e do inoculante bacteriano nas características físicas e químicas da silagem de capim Tanzânia. Acta Sci. Anim. Sci. 2006; 28(3):265-271 DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v28i3.39

AOAC – association of official analytical chemists. Official methods of analysis [Internet]. Edição (15ª ed.). Virginia, Arlington; 1990. [citado 10 fev 2022]. Disponível em: https://law.resource.org/pub/us/cfr/ibr/002/aoac.methods.1.1990.pdf

Van Soest, PJ, Robertson, JB, Lewis, BA. Methods for Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber, and Nonstarch Polysaccharides in Relation to Animal Nutrition. Journal of Dairy Science. 1991; 74(10):3583 DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2

Rodrigues, PH, Gomes, RC, Siqueira, RF, Meyer, PM, Rodrigues, RR. Acurácia, precisão e robustez das estimativas da digestibilidade aparente da matéria seca determinada com o uso de indicadores em ovinos. R. Bras. Zootec. 2010; 39,(5):1118-1126, 2010 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982010000500024

Mcdonald, P, Henderson, AR, Heron, SJE. The biochemistry of silage. 2.Ed. Marlow: Chalcombe, 1991. 340

Santos, RIR. Efeitos da exposição aeróbia e tempo de armazenamento em silagens de milho realocadas. [dissertação] [Internet]. Belém (PA): Programa de Pós-graduação em Saúde e Produção Animal na Amazônia, Universidade Federal Rural da Amazônia; 2018 [citado 10 ago 2022]. Disponível em: http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/803

COSTA, R.F. et al. Agronomic characteristics of sorghum genotypes and nutritional values of silage. Acta Scie. Anim. Scie. 2016; 38(2):127-133, 2016. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v38i2.29567

Lira Júnior, WB, Bezerra, SBL, Paula, TA, Beelen, RN, Amorim, PL, Beelen, PMG. Características de silagens de capim-elefante (Pennisetum purpureum) e casca de maracujá in natura. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. 2018;70(3):905-912 DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4162-9410

Tavares, QG, Carvalho, WTV, Pereira, RVG, Miniffhin, DC, Silva, LV, Carvalho, C AO, Silva, ACG, Teixeira, LE, Rodrigues, MJL, Miranda, TBR, Melo, NN. Avaliação nutricional das silagens de milho e sorgo inoculadas com Lactobacillus plantaru. Pubvet. 2020; 4(3):1-9.doi:10.31533 DOI: https://doi.org/10.31533/pubvet.v14n3a536.1-9

Rodrigues, JAS. Híbridos de sorgo forrageiro: Onde estamos? Para onde vamos?. Embrapa Milho e Sorgo, 2014.

Bonfá, CS, Castro, GHF, Villela, SDJ, Santos, RA, Evangelista, AR, Jayme, CG, Gonçalves, LC, Pires Neto, OS, Barbosa, JAS. Silagem de capim-elefante adicionada de casca de maracujá. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. 2015;67(3):801-808 DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4162-7982

Pereira, ES, Pimentel, PG, Duarte, LS, Villarroel, ABS, Regadas Filho, JGL, Rocha Junior, JN. Digestibilidade intestinal da proteína de forragens adaptadas e subprodutos no Nordeste brasileiro pela técnica de três etapas. Rev. Bras. Saúde Prod. Anim. 2010; 11:403-413.

Keplin, LAS. Recomendação de sorgo e milho (silagem) safra 1992/93. Revista Batavo. 1993;8:16-19.

Kung, JRL. et al. Silage review: Interpretation of chemical, microbial, and organoleptic components of silages. J. Dairy Scie. 2018; 101(5), p. 4020-4033. doi: 10.3168/jds.2017-13909. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2017-13909

Melo, MJAF, Backes, AA, Fagundes, JL, Melo, MT, Silva, GP, Freire, AP. Características fermentativas e composição química da silagem de capim tanzânia com aditivos. Boletim de Indústria Animal. 2016;73(3):189-197.doi:10.17523 DOI: https://doi.org/10.17523/bia.v73n3p189

Bernardes, TF, Souza, NSS, Silva, JSLP, Santos, IAP, Faturi, C, Domingues, FN. Uso de inoculante bacteriano e melaço na ensilagem de capim-elefante. Revista Ciências Agrárias. 2013;56(2):173-178 DOI: https://doi.org/10.4322/rca.2013.026

Silva, HW, Santos, AT, Perego, PE, Godinho, AMM. Composição química da silagem de sorgo forrageiro em função da frequência de corte. Research, Society and Development. 2021;10(13). doi: 10.33448/rsd-v10i13.21728 DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i13.21728

Published

2023-11-13

How to Cite

1.
Marinho JVN, Dib K de S, Guimarães AK, da Cunha RN, Lima RF de. The CHEMICAL-BROMATOLOGICAL COMPOSITION AND STABILITY OF SORGHUM SILAGES (Sorghum bicolor (L.) Moench) WITH ADDITION OF COMMERCIAL INOCULANT. RVZ [Internet]. 2023 Nov. 13 [cited 2024 May 20];30:1-12. Available from: https://rvz.emnuvens.com.br/rvz/article/view/1536