The QUALITY OF PINEAPPLE AGROINDUSTRIAL WASTE SILAGE USING MOISTURE SEQUESTRATING ADDITIVES

Authors

  • Julian Vanessa Nascimento Marinho UFOPA - Mestre em Biociências
  • Karollayne da Silva Dib Universidade Federal do Oeste do Pará - Graduada em Ciências Agrárias
  • Raquel Nascimento da Cunha Universidade Federal do Oeste do Pará - Graduanda em Agronomia
  • Andrea Krystina Vinente Guimarães Universidade Federal do Oeste do Pará - orientadora (Docente adjunta do Instituto de Biodiversidade e Floresta) https://orcid.org/0000-0003-3581-5923

DOI:

https://doi.org/10.35172/rvz.2024.v31.1586

Keywords:

silage, pineapple residue, corn bran, wheat bran, rice bran.

Abstract

The silage has the objective of enabling the feeding of animals in times of food scarcity, since there is the availability and possibility of using pineapple agro-industrial residues for animal consumption together with the addition of additives. The objective of this work was to evaluate sequestering additives in the bromatological and fermentative characteristics of pineapple waste silages. A completely randomized design was used with four treatments and five replications where: T1 – Treatment without inclusion of bran, only pineapple agro-industrial residue; T2 – Treatment with 20% inclusion of corn bran (based on natural matter); T3 – Treatment with 20% inclusion of wheat bran (based on natural matter) and T4 – Treatment with 20% inclusion of rice bran (based on natural matter). The chemical composition - bromatological and dry matter recovery of the silages were evaluated, along with the sensory analysis for nutritional and sanitary characteristics, where the silages were classified as "good to very good", with the exception of treatment 4 with the addition of rice bran where it was classified as "satisfactory". The addition of bran influenced the bromatological composition of the pineapple residue silages, providing higher DM and TDN contents.

References

Cysne JRB, Neiva JNM, Gonçalves JS, Cândido MJD & Cavalcante MAB (2006). Composição químico-bromatológica e características fermentativas de silagens de capim-elefante contendo níveis crescentes do subproduto da Graviola. Revista Ciência Agronômica, 37:376-380.

Bonfá, C. S., Villela S. D. J., Castro, G. H. F., Santos, R. A., Evangelista, A. R., Neto, O. S. P. Silagem de capim-elefante adicionada de casca de abacaxi1. Rev. Ceres, Viçosa, v. 64, n.2, p. 176-182, mar/abr, 2017. DOI: https://doi.org/10.1590/0034-737x201764020010

Cunha, M.G.G.; Oliveira, E.R.; Ramos, J.L.F.; Alcântara, M.D.B. - Conservação e utilização do resíduo de abacaxi na alimentação de ovinos no Curimataú Ocidental da Paraíba - Tecnol. & Ciên. Agropec., João Pessoa, v.3, n.3, p.55-62, set. 2009.

Junqueira, O.M.; Duartei, K.F.; Cancherin, L.C.; Araújo, L.F.; Oliveira, M.C.; Garcia, E.A.; - Composição química, valores de energia metabolizável e aminoácidos digestíveis de subprodutos do arroz para frangos de corte - Ciência Rural, Santa Maria, v.39, n.8, p.2497-2503, Nov, 2009. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782009005000197

Ferreira, A.C.H.; Neiva, J.N.M.; Rodriguez, N.M.; Campos, W.E.; Borges, I. - Avaliação nutricional do subproduto da agroindústria de abacaxi como aditivo de silagem de capim-elefante - R. Bras. Zootec., v.38, n.2, p.223-229, 2009. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982009000200002

Azevedo, A.R.; Alves, A.A. Utilização de resíduos da agroindústria na alimentação de ruminantes. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 2., 2000, Teresina. Anais... Teresina: Sociedade Nordestina de Produção Animal, 2000. p.205-220.

Prado, I. N.; Lallo, F. H.; Zeoula, L. M.; Caldas Neto, S. F.; Nascimento, W. G.; Mar - Substituição da Silagem de Milho pela Silagem de Resíduo Industrial de Abacaxi sobre o Desempenho de Bovinos Confinados. Revista Brasileira dep.737-744, 2003. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982003000300026

Junior, R.G.; Cavali, J.; Porto, M.O.; Ferreira, E.; Stachiw, R. Resíduos agroindustriais e alimentação de ruminantes: Revista Brasileira de Ciências da Amazônia, v. 3, n. 1, p. 93-104, 2014.

Pires, A.J.V.; Carvalho, G.G.P.; Garcia, R. Fracionamento de carboidratos e proteínas de silagens de capim-elefante com casca de café, farelo de cacau ou farelo de mandioca. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.3, p.422-427, 2009. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982009000300004

M. B. Yitbarek, B. Tamir - Silage additives. Open Journal of Applied Sciences, Ethiopia, v. 4, n. 05, p. 258, 2014. DOI: https://doi.org/10.4236/ojapps.2014.45026

Santin, T. P. ; Frigeri, K. D. M. ; Agostini, A. ; Silva, H. R.; Kalles, N. Z. ; Coelho, E. M. ; Dias, A. M. Características fermentativas e composição química da silagem de sorgo (Sorghum bicolor) com uso de aditivos absorventes. Braz. J. of Develop., Curitiba, v.6, n.8, p.54931-54943 aug. 2020. ISSN 2525-8761 DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv6n8-057

Rostagno, H.S. Farelo do gérmen de milho nas rações de frango de corte. Artigo Técnico, Abril, 2001. Disponível em: < www.polinutri.com.br>.

Paes, M.C. D. Aspectos Físicos, Químicos e Tecnológicos do Grão de milho – MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO – Mapa 2006.

Wesendonck, W.R. Valor Nutricional de Diferentes Subprodutos do Trigo para Suínos em Crescimento – Dissertação de Mestrado em Zootecnia – Produção Animal, Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS, Brasil (83p.). Março, 2012.

Juliano, O.B. (Ed.). Rice: chemistry and technology. 2nd ed. St. Paul, EUA: The AmericanAssociation of Cereal chemist’s inc., 1994. pp.17-160.

Orthoefer, F.T. Rice bran oil: healthy lipid source. Food Technology, n.50, p. 62-64. 1996.

Mccaskill e Zang 1999 McCaskill, D. R., and Zhang, F. (1999). Use of rice bran oil in foods. Food TechnologyChampaign then Chicago, 53, 50-53.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia Estatística, 2018. Estimativas da População Residente para Os Municípios e para As Unidades da Federação com Data de Referência em 1º de julho de 2018. Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br/municipio/150680.

Meyer, H.; Bronsch, K.; Liebetseder, J. Supplemente zu Vorlesungen und bungen inder Tierernhrung. Verlag M. e H. Schaper, Hannover, 1989.

Silva, D.J.; Queiroz, A.C. Análise de Alimentos (Métodos Químicos e Biológicos). UFV, Imprensa Universitária, 2002. 235p, 2002.

Association Of Official Analytical Chemists - AOAC. 1990. Official methods of analysis. 15.ed Arlington. v.1. 1117p.

O´Kiely, P. O.; Clancy, M.; Doyle, E. M. Aerobic stability of grass silage mixed with a range of concentrate feedstuffs at feed-out grassland congress, São Pedro-SP. Proceeding. p.794-795, 2001.

Jobim, C.C.; Nussio, L. G.; Reis, R. A.; Schmidt, P. Avanços metodológicos na avaliação da qualidade da forragem conservada - Revista Brasileira deZootecnia, v.36, suplemento especial, p.101-119, 2007 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982007001000013

Bolsen, K.K.; Lin, B.E.; Brent, B.E; Feverherm, A.M.; Urban, J.E.; Aimutis, W.R. Effect of silage additives on the microbial succession and fermentation process of alfalfa and corn silage. Journal of Dairy Science, v.75, n 11, p.3066-3083, nov. 1992. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(92)78070-9

Van Soest, P.J.; Robertson, J.B.; Lewis, B.A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarchpolyssacarides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, v.74, n.10, p.3583-3597, 1991. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2

Rodrigues, P. H.; Gomes, R. C.; Siqueira, R. F.; Meyer, P. M.; Rodrigues, R. R. Acurácia, precisão e robustez das estimativas da digestibilidade aparente da matéria seca determinada com o uso de indicadores em ovinos. R. Bras. Zootec., v.39, n.5, p.1118-1126, 2010. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982010000500024

Ferreira, D.F. Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavra, MG, v.35, nov/. dez. 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001

Negrão, F.M.; Zanine, A. M.; Souza, A. L.; Cabral, L.S.; Ferreira, D.J.; Dantas, C. C. O. - Perdas, perfil fermentativo e composição química das silagens de capim Brachiaria decumbens com inclusão de farelo de arroz - Rev. Bras. Saúde Prod. Anim., Salvador, v.17, n.1, p.13-25 jan./mar., 2016 DOI: https://doi.org/10.1590/S1519-99402016000100002

Cabral, L.S.; Valadares Filho, S.C.; Detmann, E. Cinética ruminal das frações de carboidratos, produção de gás, digestibilidade in vitro da matéria seca e ndt estimado da silagem de milho com diferentes proporções de grãos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.31, n.6, p.2332-2339, 2002. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000900023

Keplin, L. A. S. (1993). Recomendação de sorgo e milho (silagem) safra 1992/93. Revista Batavo, 8,16-19.

Kung, J. R. L. et al. Silage review: Interpretation of chemical, microbial, and organoleptic components of silages. J. Dairy Scie., v. 101, n. 5, p. 4020-4033, 2018. doi: 10.3168/jds.2017-13909. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2017-13909

Santos, A.O.; Ávila, C.L.S.; Schwan, R.F. Selection of tropical lactic acid bacteria for enhancing the quality of maize silage. J. Dairy Scie., v.96, n.12, p.7777-7789, 2013. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2013-6782

Paiva, J. A. J. Qualidade da silagem da região metalúrgica de Minas Gerais. 86f. Dissertação. (Mestrado em Ciência Animal) – Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, 1976.

Published

2024-07-04

How to Cite

1.
Vanessa Nascimento Marinho J, da Silva Dib K, Nascimento da Cunha R, Vinente Guimarães AK. The QUALITY OF PINEAPPLE AGROINDUSTRIAL WASTE SILAGE USING MOISTURE SEQUESTRATING ADDITIVES. RVZ [Internet]. 2024 Jul. 4 [cited 2024 Nov. 21];31:1-11. Available from: https://rvz.emnuvens.com.br/rvz/article/view/1586

Issue

Section

Original Articles