Carcass and meat quality from cattle finished in integrated crop-livestock system
DOI:
https://doi.org/10.35172/rvz.2016.v23.399Keywords:
Canchim, physicochemical characteristics, production, ICLSAbstract
Thirty six Canchim steers were raised in an integrated crop-livestock system (ICLS) and finished in a feedlot with feed harvested from the system. After the animals’ slaughter the carcasses characteristics and meat quality were evaluated and discussed: weight of primal cuts from the forequarter and hindquarter, rib eye area, subcutaneous fat thickness, meat pH, color, water holding capacity, cooking losses and shear force. The results indicated that the ICLS is an alternative for the production of beef cattle with appropriate quality of carcass and meat.
References
2. Bernardi ACC, Esteves SN. Integração lavoura-pecuária aumenta produção de carne. Visão Agric. 2009;9:25-9.
3. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (BR). Portaria n.º 304, de 22 de Abril de 1996. Estabelecimentos de abate de bovinos, bubalinos e suínos somente poderão entregar carnes e miúdos para comercialização com temperatura de até 7 (sete) graus centígrados. Diário Oficial da União. 23 Abr 1996. Seção 1, p.6856 [cited 2016 Mar 11]. Available from: www.agricultura.gov.br/arq_editor/file/Ministerio/.../port%20304.doc.
4. Abularach ML, Rocha CE, Felício PE. Características de qualidade do contra-filé (m. L. dorsi) de touros jovens da raça Nelore. Cienc Tecnol Aliment. 1998;18:205-10.
5. Luchiari Filho AA. Pecuária da carne bovina. São Paulo: Embrapa; 2000.
6. Lawrie RA. Ciência da carne. 6a ed. Porto Alegre: Artmed; 2004.
7. Rubiano GAG, Arrigoni MB, Martins CL, Rodrigues E, Gonçalves HC, Angerami CN. Desempenho, características de carcaça e qualidade da carne de bovinos superprecoces das raças Canchim, Nelore e seus mestiços. Rev Bras Zootec. 2009;38:2490-8.
8. Pereira ASC. Qualidade da carne de bovinos Nelore (Bos taurus indicus) suplementados com vitamina E [dissertação]. Pirassununga: Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo; 2002.
9. Tullio RR. Estratégias de manejo para produção intensiva de bovinos visando à qualidade da carne [tese]. Jaboticabal: Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista; 2004.
10. Fernandes ARM. Eficiência produtiva e características qualitativas da carne de bovinos Canchim terminados em confinamento [tese]. Jaboticabal: Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista; 2007.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional.