SOCIODEMOGRAPHIC PROFILE AND CONSUMERS' PERCEPTION OF FOOD SAFETY FOR DAIRY PRODUCTS OF BUFFALO ORIGIN IN MUNICIPALITIES IN THE MARAJÓ ARCHIPELAGO, STATE OF PARÁ
DOI:
https://doi.org/10.35172/rvz.2020.v27.470Keywords:
buffalo, consumption, bovine, milk, rural productAbstract
The aim of this study was to characterize the profile of consumers of dairy products of buffalo and cow origin in the municipalities of Soure and Salvaterra (Ilha do Marajó-PA), regarding the sociodemographic profile, the level of knowledge about hygiene and fraud in these products. For data collection, questionnaires were applied to volunteers, all chosen at random. The data obtained were analyzed descriptively and subsequently submitted to multiple correspondence analysis (MCA). The data collection resulted in a total of 403 interviews. Our results showed that for consumption of products of buffalo origin the interviewees were mostly male, over 40 years old, who consume mainly from rural producers those who consume bovine products were women aged 21 to 30, who consume in commercial establishments such as supermarkets and bakeries. The main sources of animal protein derived from milk in the region of the Marajó archipelago are mainly produced from buffalo farming.
References
2. Oliveira FFO. Comportamento do consumidor: um estudo das teorias de marketing aplicadas ao turismo. Saberes Interdisciplinares. 2008. http://186.194.210.79:8090/
3. Olsen So, Heide M, Dopico Dc, Toften K. Explaining intention to consume a new fish product: A cross-generational and cross-cultural comparison. Food Quality and Preference, 19 (7) (2008), pp. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2008.04.007
4. Kendall H, Kuznesofa S, Dean M, Chan My, Clark B, Home R et al. Chinese consumer’s attitudes, perceptions and behavioural responses towards food fraud. Food Control, Vol. 95 No. 1, pp. 339-351. 2019. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.08.006
5. Matiuzzo AG, Silva AM. Caracterização do consumo de leite no município de Campos de Júlio – MT. Nucleus Animalium, v.10, n.2, nov. 2018. http://dx.doi.org/10.3738/21751463.3019
6. Ferreira AGG, Lyra DG, Silva JCS, Soares FMF, Araújo CA. Perfil dos consumidores de leite bovino in natura no município de Santana do Ipanema – Alagoas. Nutritime Revista Eletrônica, on-line, Viçosa, v.14, n.4, p.6056-6065, jul./ ago, 2017. https://docplayer.com.br/52386045-Perfil-dos-consumidores-de-leite-bovino-in-natura-no-municipio-de-santana-do-ipanema-alagoas.html
7. Marques Css, Oaigen RP, Moraes CM, Santos MAS, Lourenço Júnior, JB, Abel I. Perfil dos consumidores da carne de búfalo em Belém, Pará, Brasil. Acta Veterinária Brasilica, v.9, n.2, p.126-133, 2015. https://doi.org/10.21708/avb.2015.9.2.4662
8. IBGE- Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, 2018. Disponível em: <www.ibge.gov.br/cidades-e-estados/pa/soure.html>. Acesso em: 02 jul. 2019.
9. Pará. Agência de Defesa Agropecuária do Estado do Pará (ADEPARÁ). Estado do Pará é destaque na produção de queijo artesanal, 2017. Disponível em: < http://adepara.pa.gov.br/artigos/estado-do-par%C3%A1-%C3%A9-destaque-na-produ%C3%A7%C3%A3o-de-queijo-artesanal> Acesso em 02 de abril de 2019.
10. Oliveira CM, Mattos CAC, Santana AC. Aspectos produtivos e socioeconômicos do arranjo produtivo local bovino e bubalino no arquipélago do Marajó, estado do Pará Rev. Agro. Amb. 2016. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2016v9n1p25-45
11. BRASIL. Conselho Nacional de Saúde. Resolução CNS nº 466, de 12 de dezembro de 2012. Diário Oficial da União, nº 12, 13 jun 2013, p. 59. Seção 2. Disponível em: <http://conselho.saude.gov.br/resolucoes/2012/Reso466.pdf>.
12. Dean AG, Sullivan KM, Soe MM. OpenEpi: Open Source Epidemiologic Statistics for Public Health, Versão. www.OpenEpi.com. Acessado em 10 de outubro de 2018.
13. Vidal-Martins AMC, Bürger KP, Gonçalves ACS, Grisólio APR, Aguilar CEG, Rossi GAM. Avaliação do consumo de leite e produtos lácteos informais e do conhecimento da população sobre os seus agravos à saúde pública, em um município do estado de São Paulo, Brasil. B. Indústr.Anim., N. Odessa,v.70, n.3, p.221-227, 2013. http://www.iz.sp.gov.br/pdfsbia/1389614772.pdf
14. Pereira GHS, Bankuti FI, Brito MM, Pozza MSS, Damasceno Jc. Perfil do consumidor de leite e derivados no munícipio de Maringá, PR. Scientia Agraria Paranaensis, 2018. http://dx.doi.org/10.18188/sap.v17i1.16254
15. Marciana MV, Marciano MV, Rauecker UM, Coelho KO. Consumo e acesso de produtos lácteos sem lactose. Rev. UNINGÁ, Maringá, v. 56, n. 1, p. 58-65, jan./mar. 2019. http://revista.uninga.br/index.php/uninga/article/view/2139
16. Motta RG. Indicadores de qualidade e composição de leite informal comercializado na região Sudeste do Estado de São Paulo. Pesquisa Veterinária Brasileira, São Paulo, vol. 35,nº 5, p.417-423, maio 2015.
17. Brasil. Diário oficial da união, 2018 <http://www.in.gov.br/materia/-/asset_publisher/Kujrw0TZC2Mb/content/id/52750137/do1-2018-11-30-instrucao-normativa-n-76-de-26-de-novembro-de-2018-52749894IN%2076> Acessado em 11 de fev de 2020.
18. Silveira MLR, Bertagnolli SMM. Avaliação da qualidade do leite cru comercializado informalmente em feiras livres no município de Santa Maria/ RS. Rev Vigilância Sanitária em Debate, n.2, v.2, p.75-80, 2014. https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/135
19. Lourenço Júnior JB, Garcia Ar. Panorama da bubalinocultura na Amazônia. In: Encontro internacional da pecuária da Amazônia, 1., 2008, Belém, PA. Meio ambiente e pecuária. Belém, PA: FAEPA; Instituto Frutal; SEBRAE-PA, 2008. 1 CD-ROM. http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/409969
20. Zanela MB, Kolling GJ, Fernandez VNV. Caracterização do Perfil do Consumidor de Leite de Búfala em Feiras no Rio Grande do Sul. Circular Técnica n 163. Pelotas, RS. Novembro, 2015. http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1047446
21. Tonhati H, Seno Lo, Mendoza-Sanchez G, Aspilcueta-Borquis RR. Qualidade do leite de búfalas e correlações entre a produção e seus principais constituintes. Rev. Laticínios Cândido Tostes. Juiz de Fora, 2005. https://www.researchgate.net/publication/273764688_qualidade_do_leite_de_bufalas_e_correlacoes_entre_a_producao_e_seus_principais_constituintes
22. Seixas VNC, Félix MR, Silva GM, Perrone IT, Carvalho AF. Caracterização do queijo do Marajó tipo manteiga produzido em duas estações do ano. Ciência Rural, Santa Maria, Online. 2014. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20140463
23. Pissolato B, Elesbão I. Adesão do serviço de inspeção municipal (SIM) ao sistema brasileiro de inspeção de produtos de origem animal (SISBI-POA): análise dos efeitos provocados no município de marau/rs. Revista GEDECON, v.6, n.2, p.1-14, 2018. http://revistaeletronica.unicruz.edu.br/index.php/GEDECON/article/download/6981/1822
24. Fanalli Sl. Perfil de consumo e percepção dos consumidores de carne: consequências sobre a saúde pública. Revista Científica de Medicina Veterinária. Ano XV, 2018. http://faef.revista.inf.br/imagens_arquivos/arquivos_destaque/7YgU5DLnagIDsVr_2018-9-19-8-41-24.pdf
25. Pereira JAC, Formiga N. Comportamento de consumo na sociedade pós-moderna e sua influência na terceira idade. Psicologia.PT. 2018. https://www.psicologia.pt/artigos/textos/A1269.pdf
26. Food and Drug Administration and Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Remind Consumers of the Dangers of Drinking Raw Milk,” press release P07–34, March 1, 2007, < https://www.foodpoisonjournal.com/food-poisoning-watch/fda-and-cdc-remind-consumers-of-the-dangers-of-drinking-raw-milk/ > Acessado em : 12 de fev de 2020.
27. Dezani AA, La Retondo BB, Waideman MA. Determinantes de consumo dos produtos derivados do leite. Revista Eletrônica de Administração (online). v. 14, n.1, ed. 26. 2015. http://periodicos.unifacef.com.br/index.php/rea/article/view/824/811
28. Souza APB, Fuke G, Nornberg, J. L. Fatores que influenciam a compra e conhecimento sobre propriedades funcionais de produtos lácteos. Disciplinarum Sciential Saúde, v. 14, n.2 p. 273-284. 2013. https://periodicos.ufn.edu.br/index.php/disciplinarumS/article/view/1055/999
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional.