Detection of residues of substances with antimicrobial action in the uht milk and pasteurized milk sold in the city of itabuna-bahia

Authors

  • Uílio Macks Barros Brito
  • Leonara Martins de Souza
  • Pedro Alexandre Gomes Leite
  • Antônio Roberto da Paixão Ribeiro

Keywords:

antimicrobial, milk, quality, residue

Abstract

The milk is a rich food in nutritious and very important in the diet. The incidence of residues
of antimicrobial in the milk can bring serious risks to the collective health, besides bringing
damages to the industry of dairy products. They were analyzed 100 samples of UHT milk of
17 different marks and 100 samples of pasteurized milk of three different marks marketed in
the principal retail establishments of the city of Itabuna-BA. It was realized the test of
inhibition of bacterial growth with the test bacterias Escherichia coli and Bacillus subtilis
sowed in Agar Mueller Hinton and the formation of halo of inhibition was observed around
the filter papers plunged into the samples of milk. In the UHT milk, 34% positive samples
were detected, being 8% for Escherichia coli, 7% for Bacillus subtilis and 19% for both of
them. Already in the pasteurized milk, 27% positive samples were detected, being 7% for Escherichia coli, 11% for Bacillus subtilis and 9% for both. It was observed a high frequency
of residue of antibiotic in the milk samples studied, being necessary to increase the inspection
by the responsible organs and to carry out educative campaigns showing the risks caused by
the presence of these residues in the consumed milk and, with that, to look how to improve
the quality of the UHT milk and Pasteurized milk sold in the investigated region. 

References

Martins PF, Andrade HV. Identificação de resíduos de antibióticos na recepção de leite cru pré-beneficiado como perigo potencial para implantação do plano APPCC em laticínios. FAZU em Revista. 2011; 8:108-114

Brasil. Instrução Normativa Nº 62 de 29 de dezembro de 2011. Dispõe sobre regulamento técnico de produção, identidade e qualidade do leite tipo A, do leite cru refrigerado, do leite pasteurizado e o regulamento técnico da coleta de leite cru Refrigerado e seu Transporte a Granel. Brasília: Diário Oficial da União, 2011.

Marques AMOLP. Avaliação de resultados da implementação de um programa de auto-controle de resíduos de antibióticos em explorações leiteiras do norte de Portugal entre 2002 e 2005, 2011 [dissertação] Porto: Faculdade de Medicina, Universidade de Porto; 2011.

Barros GMS, Jesus NM, Silva MH. Pesquisa de resíduos de antibióticos em leite pasteurizado tipo C, comercializado na cidade de Salvador. Rev. Bras. Saúde Prod.2001;2(3):69-73.

Silva, MVM, Sarmento AMC, França AP. Resíduos de antibióticos no leite e seus efeitos na saúde pública: uma preocupação constante. In: Anais do 35º Congresso Brasileiro de Medicina Veterinária; 2008, Gramado. Gramado: COMBRAVET; 2008, CDRom.

Centro de Inteligência do Leite. CILeite. Panorama do Leite: O Consumo do Leite em Números. São Paulo; 2013 [cited 2013 jun 03]. Available from: http://www.cileite.com.br.

Brasil. Portaria Nº 146, de 07 de março de 1996. Aprova os Regulamentos Técnicos de Identidade e Qualidade dos Produtos Lácteos. Brasília: Diário Oficial da União, 1996.

Sousa FC, Oliveira ENA, Santos DC, Silva EFM. Ocorrência de resíduos de antibióticos em leites pasteurizados comercializados no estado do Ceará - Crasil. Revista Verde. 2010; 5(4):10-14.

Nero LA, Mattos MR, Beloti V, Barros MAF, Franco BDGM. Resíduos de antibióticos em leite cru de quatro regiões leiteiras no Brasil. Ciênc. Tecnol. Aliment. 2007;27(2):391-393.

Coradin, MA, Andrade UVC, Hartmann W. Resíduos de medicamentos veterinários e contaminantes em leite exposto para consumo. In: Anais do 14ºSeminário de Pesquisa; 2010, Curitiba. Curitiba: Universidade Tuiuti do Paraná; 2010, CDRom.

Almeida LP, Vieira RL, Rossi DA, Carneiro AL, Rocha ML. Resíduos de antibióticos em leite de propriedades rurais da região de Uberlândia-MG. Biosc. J.2003;19(3):83-87.

Borges GT, Santana AP, Mesquita AJ, Mesquita SQP, Silva LAF, Nunes VQ. Ocorrência de resíduos de antibióticos em leite pasteurizado integral e padronizado produzido e comercializado no estado de Goiás. Ciên.Animal Brasileira. 2000;1(1): 59-63.

Nascimento GGF, Maestro V, Campos MSP. Ocorrência de resíduos de antibióticos no leite comercializado em Piracicaba, SP. Rev. Nutr.2001;14(2):119-124.

Santos AFS, Duarte KMR, Pozzi CR. Detecção de resíduos de antimicrobianos no leite. Cient. Ciênc. Biol. Saúde. 2011;13(3):p205-12.

Brasil. Ministério da Agricultura. Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal (RIISPOA). 1950. 165p. (aprovado pelo decreto n° 30.691 de 29.03.52, alterado pelo decreto n° 2.244 de 04.06.1997). Brasília: Diário Oficial da União, 1997.

Brasil. Ministério da Agricultura. Departamento de Inspeção de Produtos de Origem Animal. Instrução Normativa Nº 42 de 20 de dezembro de 1999. Brasília: Diário Oficial da União, 1999.

Agência Nacional de Vigilância Sanitária. ANVISA. Programa de análise de resíduos de medicamentos veterinários em alimentos de origem animal – PAMVet. Relatório 2006/2007 - Monitoramento de resíduos em leite exposto ao consumo; 2009.

Macedo LCS, Freitas JA. Ocorrência de resíduos de antimicrobianos no leite. Rev. ciênc. agrár.2009;52:147-157.

Silva N, Junqueira VCA, Silveira NFA. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos.São Paulo: Varela, 1997.

Pelayo JS, Saridakis HO, Antunes LAF, Falcão DP. Detecção de resíduos antimicrobianos no leite cru e pasteurizado tipo C, comercializado na região de Londrina-Paraná Brasil. Semina. 1991;11(2):89-91.

Biacchi NC, Jorge AOC, Ueno M. Detecção de resíduos antibióticos em leite bovino na região do Vale do Paraíba, São Paulo. Rev. Bioci. Ín. 2004; 10(1-2):47-49.

Fonseca GP, Cruz AG, Faria JAF, Silva R, Moura MRL, Carvalho LMJ. Antibiotic residues in Brazilian UHT milk: a screening study. Ciênc. Tecnol. Aliment. 2009;29(2):451-453.

Vieira TSWJ, Ribeiro MR, Nunes MP, Machinski Jr M, Netto DP. Detecção de resíduos de antibióticos em amostras de leite pasteurizado do Estado do Paraná, Brasil. Semina: Ciên. Agrárias. 2012;(33)2:791-796.

Carvalho APC, Castro FM, Kawabata CY, Tenório TGS, Vieira EL. Pesquisa de resíduos de antibióticos em amostras de leite cru no município de Araioses–MA. Rev. Trópica. Ciên. Agrárias e Biológicas.2012;6(2):22-26.

Ribeiro MG, Geraldo JS, Langoni H, Lara GHB, Siqueira AK, Salerno T,et al. Microrganismos patogênicos, celularidade e resíduos de antimicrobianos no leite bovino produzido no sistema orgânico. Pesq. Vet. Bras. 2009;29(1):52-58

Published

2021-06-29

How to Cite

1.
Macks Barros Brito U, Martins de Souza L, Gomes Leite PA, da Paixão Ribeiro AR. Detection of residues of substances with antimicrobial action in the uht milk and pasteurized milk sold in the city of itabuna-bahia. RVZ [Internet]. 2021 Jun. 29 [cited 2024 Jul. 22];23(1):123-30. Available from: https://rvz.emnuvens.com.br/rvz/article/view/633

Issue

Section

Original Articles