EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF BABAÇU BRAN ON THE SWINE DIET

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35172/rvz.2021.v28.649

Keywords:

Performance. By-product. Pig farming.

Abstract

Babassu meal has been used in family farming, despite its lack of nutritional value. Furthermore, it is necessary to carry out research to establish usage patterns and laboratory tests to determine their nutritional characteristics, in order to know their effects on the nutrition and growth of their pigs. In this context, or objective of this study, was to evaluate the nutritional value and/or zootechnical performance of growing pigs, fed with different levels of inclusion of babassu meal in the diet. The study was carried out at the Integrated Unit for Training, Research and Extension (UNIEPE) of the Swine Industry of the Federal Institute of Pará (IFPA) Rural campus of Marabá. Sixteen mixed pigs with an initial weight of 7.63 ± 1.31 kg were used, randomly distributed in four pens. The experimental design was internally randomized, with four treatments (0%, 10%, 20% and 30%) in four repetitions. Register by varying weight gain and nutritional value. Data are subjected to analysis of variance and polynomial regression at a 5% probability level. As a result, it appears that the nutritional composition of babassu bran is rich in dry matter (89.08%) and crude fiber (46.84%). In addition, the weight gain, two piglets, was influenced by the inclusion of babassu in the diet. This variable has a negative linear effect (P <0.05), with a coefficient of determination (r²) of 0.88. Therefore, it is possible to conclude that the addition of babassu meal linearly reduced the growth of piglets with the inclusion of up to 30% of the diet.

References

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção da Pecuária Mundial, Brasília, 2020.

Carneiro MIF, Sakomura NK, Kawauchi IM, Silva EP, Araujo JA, Fernandes JBK, Gomes Filho JS. Avaliação do mesocarpo de babaçu (Orbignya ssp) na alimentação de frangos de corte. Ars Veterinária, 2013;29(3):175-182. DOI: http://dx.doi.org/10.15361/2175-0106.2013v29n3p175-182 DOI: https://doi.org/10.15361/2175-0106.2013v29n3p175-182

Carneiro BLA, Arévalo-Pinedo A, Scartazzini L, Zuniga ADG, Pinedo RA. Estudo da estabilidade do extrato hidrossolúvel" leite" de babaçu (Orbygnia speciosa) pasteurizado e armazenado sob refrigeração. Revista Brasileira de Fruticultura, 2014;36(1):232-236. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-2945-334/13 DOI: https://doi.org/10.1590/0100-2945-334/13

Araujo JC, Ribeiro NM, Bezerra KCB, Landim LASR. Desenvolvimento de kefir em leite de cocobabaçu. Research, Society and Development, 2020;9(11):3559119891. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i11.9891 DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i11.9891

Souza AGC, Sousa NR, Silva SEL. Fruteiras da Amazônia. Brasília: EMBRAPA – SPI, 1996. p. 27-28.

Chitarra MIF, Chitarra AB. Pós-colheita de frutas e hortaliças: glossário. UFLA. 2006. Disponivel em: https://www.bdpa.cnptia.embrapa.br/consulta/busca?b=ad&biblioteca=CPATSA&busca=autoria:%22CHITARRA,%20A.B.%22

Santos FDRP, Santos MGB, Lucena VB, Viana MB, De Castro ADAP. Uso do óleo de coco babaçu (Attalea speciosa) como emoliente em formulação fitocosmética com ação hidratante. Revista Cereus, 2020;12(4):2-13. DOI: 10.18605/2175-7275/cereus.v12n4p2-13 DOI: https://doi.org/10.18605/2175-7275/cereus.v12n4p2-13

EMBRAPA. Empresa Brasileira De Pesquisa E Agropecuária. Babaçu: Programa Nacional de Pesquisa. Brasília: Departamento de Difusão de Tecnologia, 1984. 89p.

Tsuji AE, Saito RT, Mori RSF. Automação no agronegócio de pequeno porte: dispositivo para pesagem e empacotamento na cadeia produtiva de morango. (Trabalho de Conclusão de Curso -Universidade Tecnológica Federal do Paraná), 2019.

Gomes PEB, Lopes JB, Moreira EMSC, Merval RR, Ribeiro MN, Alburquerque DMN, Segundo BLM, Filho MAM, Lemos JGS. Farelo de babaçu em dietas para suínos mestiços. Brazilian Journal of Animal Environmental Research, 2020;3(3):1515-1524. DOI: https://doi.org/10.34188/bjaerv3n3-068

Rostagno HS, Albino LFT, Donzele JL. Tabelas Brasileiras para Aves e Suínos-Composição de alimentos e exigências nutricionais, 3ª ed, Viçosa, MG: UFV. p. 252. 2011.

AOAC. (Association of Official Analytical Chemists). Official Methods of Analysis of AOAC, 16ª ed., Patricia Cunniff (editora), Washington, DC, 1141p., 2000.

Brasil. Especificações para a padronização, classificação e comercialização interna do óleo, da torta e do farelo de babaçu Orbignia oleifera Burrat. Ministério da Agricultura, 1975.

Freitas FB, Zanella I, Carvalho AD, Raber MR, Brum Junior BS, Souza JF, Franco SS, Rosa AP. Evaluation of multienzyme complex in diets with increasing levels of wheat for layers in the rearing phase. Ars Veterinarian, 2005;21(1):1-6.

Lopes JM, Pascoal LAF, Filho FPS, Santos IB, Watanabe PH, Araujo DM, Pinto DC, Oliveira PS. Farelo de babaçu em dietas para tambaqui. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 2010;11(2):519-526. Disponivel em: https://periodicos.ufba.br/index.php/rbspa/article/viewFile/40365/22468

Silva Filho FP. Influência da inclusão do farelo de babaçu nas dietas para juvenis de tambaqui (Colossoma macropomum) sobre: índice hepatossomático, índice de gordura viscero-somática e comprimento relativo do intestino. (Graduação em Zootecnia). Faculdade de Imperatriz - FACIMP, Imperatriz. 29 p. 2005.

Carneiro APM, Pascoal LAF, Watanabe PH, Santos IB, Lopes JM, Arruda JCB. Farelo de babaçu em rações para frangos de corte na fase final: desempenho, rendimento de carcaça e avaliação econômica. Ciência Animal Brasileira, v. 10, n. 1, p. 40-47, 2009. Disponivel em: https://www.revistas.ufg.br/vet/article/view/1034/4569

Cruz LA, Siqueira, JC, Vaz RGMV, Rodrigues KF, Silva MC, Fonseca FLR, Parente IP, Alves CF, Silva ASR. Inclusão da farinha do mesocarpo de babaçu em rações de frangos de corte na fase de crescimento/terminação (22 a 42 dias). Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 2015;16(1):223-231. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000100023 DOI: https://doi.org/10.1590/S1519-99402015000100023

Published

2021-12-08

How to Cite

1.
Della Flora MAL, Albuquerque MPF de, Mendes M, Rego R de S, Viana RR, Cavalcante WM, Silva WC da, Silva Éder BR da, Camargo Junior RNC. EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF BABAÇU BRAN ON THE SWINE DIET. RVZ [Internet]. 2021 Dec. 8 [cited 2024 Nov. 21];28:1-8. Available from: https://rvz.emnuvens.com.br/rvz/article/view/649

Issue

Section

Original Articles

Most read articles by the same author(s)