SENSORY ATTRIBUTES OF VEAL MEAT RECEIVING DIFFERENT LIQUID DIETS

Authors

  • Patrícia de Oliveira Lima
  • Leds Lene dos Santos Araujo
  • Renata Nayhara de Lima
  • Liz Carolina da Silva Lagos Cortes Assis
  • Antonia Lucivânia de Sousa Monte
  • Kátia Tatiana de Lima Lopes
  • Ana Paula Pinheiro de Assis
  • Salenilda Soares Firmino

Keywords:

color, flavor, global acceptance, succulence, tenderness

Abstract

This study aimed to evaluate the sensory quality of meat from crossbred calves slaughtered at
60 days old. We used 16 crossbred calves (Holstein x Zebu), distributed in a completely
randomized design with four treatments and four replications: LI - Whole milk, LS - 50%
whole milk + 50% cheese whey; LSO - LS added one whole egg ; LSOB - LSO added biotin.
After slaughter at 60 days, samples of the Longissimus dorsi muscle were collected to
perform the sensory analysis as the global acceptance, color acceptance and intensity of
flavor, tenderness and succulence. Data were submitted to ANOVA and Tukey's test. The
samples received scores averaging around 6.0, corresponding to "liked little" in hedonic scale,
in relation to global acceptance and acceptance of color, no significant influence of liquid
diets (P>0.05). The same occurred with respect to the quality attributes of beef, which was
considered average intensity of flavor, very tender and slightly succulent. It was concluded
that the diet offered to the animals did not influence the acceptability and quality of veal meat.

References

Santos JPV, Ferreira CLLF. Alternativas para o aproveitamento de soro de queijo nos pequenos e médios laticínios. Rev Inst Lact Cândido Torres. 2001;56(321):44-50.

Lucci CS. Bovinos leiteiros jovens. São Paulo: Nobel; 1989.

Toledo R. Vitelo tropical: bom para o produtor e consumidor [Internet]. Curitiba; 2002 [cited 2014 Jan 16]. Available from: http://www.pr.gov.br/iapar/download/ni10_01_vitelo%20tropical.doc.

Roma Junior LC, Savastano Junior H, Martello LS, Leme PR, Pinheiro MG. Produção de vitelos a partir de bezerros leiteiros mestiços e da raça Holandesa. Rev Bras Zootec. 2008;37(6):1088-93.

Caldas F. Vitelo: opção de ganho na exploração leiteira. Balde Branco. 2003;38(461):36-40.

Tonetto CJ, Pires CC, Müller L, Rocha MG, Silva JHS, Frescura RBM, et al. Rendimentos de cortes da carcaça, características da carne e componentes do peso vivo em cordeiros terminados em três sistemas de alimentação. Rev Bras Zootec. 2004;33(1):234-41.

Nassu RT, Bernardi MRV, Borba H, Tullio RR, Cruz GM. Metodologia científica: protocolo para avaliação sensorial de carne bovina. São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste; 2009. (Comunicado Técnico / Embrapa Pecuária Sudeste; 92).

Lima PO, Moura AA, Façanha DAE, Guilhermino MM. Desempenho e indicadores de estresse térmico em bezerras alimentadas com sucedâneo lácteo com ou sem probiótico no Semiárido Brasileiro. Arch Latinoam Prod Anim. 2006;14(2):49-55.

Nassu RT. Análise sensorial de carne: conceitos e recomendações. São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste; 2007. (Comunicado Técnico / Embrapa Pecuária Sudeste; 79).

Macfie HJ, Bratchell N, Greenhoff K, Vallis LV. Designs to balance the effect of order of presenttion and first-order carry-over effects in hall tests. J Sens Stud. 1989;4(2):129-48.

Peryam DR, Pilgrim FJ. Hedonic scale method of measuring food preferences. Food Tecnho. 1957;11(9):9-14.

Meilgaard MR, Civille GV, Carr BT. Sensory evaluation techniques. Boca raton: CRC Press; 1987.

Arboitte MZ, Restle J, Alves Filho DC, Brondani IL, Pacheco OS, Menezes LFG, et al. Composição física da carcaça, qualidade da carne e conteúdo de colesterol no músculo Longissimus dorsi de novilhos 5/8 Nelore - 3/8 Charolês terminados em confinamento e abatidos em diferentes estádios de maturidade. Rev Bras Zootec. 2004;33(4):959-68.

Lawrie RA. Ciência da Carne. 6a ed. Porto Alegre: Artmed; 2005.

Pacheco PS, Restle J, Silva JHS, Brondani IL, Pascoal LL, Alves Filho DC, et al. Composição física da carcaça e qualidade da carne de novilhos jovens e superjovens de diferentes grupos genéticos. Rev Bras Zootec. 2005;34(5):1691-703.

Boggs DL, Merkel RA. Live animal: carcass evaluation and selection manual. Iowa: Michigan State University; 1981.

Published

2022-02-23

How to Cite

1.
Lima P de O, Araujo LL dos S, Lima RN de, Assis LC da SLC, Monte AL de S, Lopes KT de L, Assis APP de, Firmino SS. SENSORY ATTRIBUTES OF VEAL MEAT RECEIVING DIFFERENT LIQUID DIETS. RVZ [Internet]. 2022 Feb. 23 [cited 2024 May 16];23(3):391-9. Available from: https://rvz.emnuvens.com.br/rvz/article/view/798

Issue

Section

Original Articles