MERCADO CONSUMIDOR DE LEITE E DERIVADOS NO MUNICÍPIO DE IGARAPÉ-AÇÚ, ESTADO DO PARÁ

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35172/rvz.2021.v28.599

Keywords:

Bovinocultura de leite, Consumo de leite, Perfil do consumidor, Derivado lácteo

Abstract

This study aimed to characterize the profile of bovine milk consumers in the municipality of Igarapé-Açú, Pará. 134 questionnaires containing open and closed questions were applied in order to obtain qualitative and quantitative data. The results were processed with IBM SPSS Statistics software, in which descriptive and inferential statistical analyzes were performed. Among the respondents, 40.60% are female and 59.40% male. Most have a family income between 2 less than 3 minimum wages (24.63%), 23.13% completed high school and age 22 to 35 years (44.03%). 85.82% reported consuming milk, especially in coffee (34.86%), consumes daily (50.44%) and most consumed 1.01 to 1.5 liters of milk weekly (29.57%), keeping the quantity in the last five years (49.15%), without pretension to stop consuming (42.24%). Milk powder is preferred (76.52%), with butter (43.14%) being the most consumed dairy derivative. Consumption is still below the recommended by the food guide for the Brazilian population. Thus, the municipality has a great need to increase consumption, presenting great potential to expand the milk market.

References

1. Park YW, Haenlein GFW. Milk and Dairy Products in Human Nutrition [Internet]. Park YW, Haenlein GFW, editors. Milk and Dairy Products in Human Nutrition: Production, Composition and Health. Oxford: John Wiley & Sons; 2013 [cited 2021 May 25]. 1–700 p. Available from: www.wiley.com/wiley-blackwell.
2. Matiuzzo AG, Silva AM. CHARACTERIZATION OF MILK CONSUMPTION IN THE MUNICIPALITY OF CAMPOS DE JÚLIO – MT. Nucl Anim [Internet]. 2018 Nov 30 [cited 2021 May 25];10(2):97–105. Available from: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6814730&info=resumen&idioma=ENG
3. Vilela D, Cesar De Resende J, Leite JB, Alves E. A evolução do leite no Brasil em cinco décadas. Rev Política Agrícola. 2017;26(1):5–24.
4. Mallmann EE, Cavalheiro M, Mello P, Magro D, Miritz LD, Coronel DA. CARACTERIZAÇÃO DO CONSUMO DE LEITE NO MUNICÍPIO DE PALMEIRA DAS MISSÕES – RS. Rev Sociais e Humanas [Internet]. 2012 Dec 27 [cited 2021 May 25];25(2):295–308. Available from: https://periodicos.ufsm.br/sociaisehumanas/article/view/3280
5. Viana JG, Revillion JP. Qualidade percebida pelo consumidor de produtos lácteos: modelo teórico e evidências empíricas. Indústria de Laticínios. 2010;87:72–81.
6. Costa DMD, Andrade DCT de, Luis SA. Análise do comportamento dos consumidores de feiras livres na microrregião de Formiga (MG). Rev Agrogeoambiental [Internet]. 2016 Dec 30 [cited 2021 May 25];8(4). Available from: http://dx.doi.org/10.18406/2316-1817v8n42016870
7. Freitas H, Oliveira M, Saccol A, Moscarola J. O Método de pesquisa Survey. Rev Adm. 2000;35(3):105–12.
8. IBGE. Estimativa populacional em 2019. Censo Demográfico 2010. 2010;1(3):1–10.
9. Pereira GHS, Bánkuti FI, Brito MM, Pozza MS dos S, Damasceno JC. Perfil do consumidor de leite e derivados no munícipio de Maringá, PR. Sci Agrar Parana. 2018;17(1):41–50.
10. Ferreira AGG, Lyra DG de, Silva JC de S, Soares FMF, Araújo C de A. No Title. Nutritime. 2017;14(4):6056–65.
11. Molina G, Pelissari FM, Feihrmann AC. Perfil do consumo de leite e produtos derivados na cidade de Maringá, Estado do Paraná. Acta Sci Technol [Internet]. 2010 Nov 9 [cited 2021 May 25];32(3):327–34. Available from: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciTechnol/article/view/3630
12. Siqueira KB. O mercado consumidor de leite e derivados. Circ Técnica Embrapa. 2019;120:1–17.
13. Rosso A, Oliveira JF da S. Conhecimentos nutricionais e consumo de produtos lácteos: um estudo com estudantes em diferentes instituições de ensino de Medianeira, PR [Internet]. [Medianeira]: Universidade Tecnológica Federal do Paraná; 2011. Available from: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13311
14. Liro CV, Granja REP, Zocche F. PERFIL DO CONSUMIDOR DE LEITE NO VALE DO RIO SÃO FRANCISCO, PERNAMBUCO. Ciência Anim Bras [Internet]. 2011 Dec 21 [cited 2021 May 25];12(4):718–26. Available from: https://www.revistas.ufg.br/vet/article/view/11613/10074
15. Eckert RG, Roman JA. PERFIL DOS CONSUMIDORES DE LEITE DO MUNICÍPIO DE CASCAVEL – PARANÁ. Rev Varia Sci. 2010;10(17):137–45.
16. Philippi ST. Pirâmide dos alimentos: fundamentos básicos da nutrição. In: Pirâmide dos alimentos: fundamentos básicos da nutrição. 2008.
17. FRANÇA DA, MORAIS MC, BARBOSA JB, REIS MBC, HOLANDA RHB, MELO WO, et al. CARACTERIZAÇÃO DOS CONSUMIDORES DE LEITE DO MUNICÍPIO DE PARAGOMINAS-PA. In: 28o Concresso Brasileiro de Zootecnia. Goiânia; 2018. p. 1–4.
18. Sordi E, Skonieski FR, Castamann A, Zocche F. Perfil do consumidor de leite na cidade de Erechim–RS. Rev Bras Tecnol. 2015;9(2):1836–46.
19. Coelho AB, de Aguiar DRD, Fernandes EA. Padrão de consumo de alimentos no Brasil. Rev Econ e Sociol Rural. 2009;47(2):335–62.
20. Souza JJ. O complexo agroindustrial de laticínios no Brasil: o caso da Região Sul. [Florianópolis]: Universidade Federal de Santa Catarina; 2014.
21. Castro FM, Silva ZF da, Sampaio IBM, Tenório TG da S. Determinants consumers’ preferences for milk in Maranhão, Brazil. Semin Ciências Agrárias. 2015 Aug 17;36(4):2829.
22. Sorio A. Cadeia agroindustrial do leite no Brasil: diagnóstico dos fatores limitantes à competitividade. Ministério da Indústria, Comércio Exter e Serviços, Brasília. 2018;
23. PESSOA RMS, GOIS GC, SILVA AAF, CAMPOS FS, LIMA CAB. Perfil dos consumidores de leite e derivados lácteos do município de Olho D’água–Paraíba. Nutritime. 2018;15:8142–6.

Published

2021-09-13

How to Cite

1.
de Oliveira Melo W, Barros Santos RC, Alves de França D, Cabral Soares B, Miranda Balieiro SK, Pamplona Albuquerque GD. MERCADO CONSUMIDOR DE LEITE E DERIVADOS NO MUNICÍPIO DE IGARAPÉ-AÇÚ, ESTADO DO PARÁ. RVZ [Internet]. 2021 Sep. 13 [cited 2024 Nov. 23];28:1-10. Available from: https://rvz.emnuvens.com.br/rvz/article/view/599

Issue

Section

Original Articles

Most read articles by the same author(s)