TIME ACTIVITY AND RISK PERCEPTION OF DAIRY FARMERS IN THE USE OF VETERINARY PRODUCTS

Authors

  • Ana Carolina Borsanelli
  • Antonio Sergio Ferraudo
  • Samir Issa Samara
  • Iveraldo dos Santos Dutra

Keywords:

veterinary products, risk perception, correspondence analysis, public health

Abstract

The free acquisition and the use of veterinary products by rural producers in Brazil have as
consequence the likely increase risks to public health, animal health and for the environment.
In this context, it is important to know the attitudes and behaviors of milk rural producers and
their sanitary risk perception. The present study aimed to evaluate the correspondence
between time in activity of 171 milk producers of 96 towns in the state of São Paulo, and the
risk perception in the use of veterinary products through multiple correspondence analysis.
Producers with less than 5 years in activity tend not to observe the lack period and use
vermifuge in lactating cows. This way, it takes between 5 and 10 years for milk producers
start to declare that observe the lack period of veterinary products and producers with more
than 20 years in activity still tend to milk animals treated with acaricides.

References

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Produção da Pecuária Municipal. Brasília: IBGE; 2012. Disponível em . Acesso 09 jul. 2014.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Censo Agropecuário 2006. Brasília: IBGE; 2006. Disponível em . Acesso 09 jul. 2014.

Pinatti E. Produtividade da bovinocultura de corte paulista em 2005. Informações Econômicas. São Paulo; 2007.

Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). Instrução Normativa Nº 62, de 29 de Dezembro de 2011: Aprovar o regulamento técnico de produção, identidade e qualidade do leite tipo A, o regulamento técnico de identidade e qualidade de leite cru refrigerado, o regulamento técnico de identidade e qualidade de leite pasteurizado e o regulamento técnico da coleta de leite cru refrigerado e seu transporte a granel. Brasília; 2011.

Brasil, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). Instrução Normativa Nº 7, de 27 de Março de 2013: Resultados do acompanhamento do Programa Nacional de Controle de Resíduos e Contaminantes. Brasília; 2013.

Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Programa de Análise de Resíduos de Medicamentos Veterinários em Alimentos de Origem Animal (PAMVet): Relatório 2006-2007. Brasília: Anvisa; 2009.

Dutra IS. Medicina veterinária preventiva como instrumento para segurança alimentar e nutricional sustentável. In: Anais do V Simpósio de Produção de Gado de Corte; 2006 Jun 15-16; Viçosa, Brasil. Viçosa: V SIMCORTE; 2006. p. 543-553.

Valeeva NI, Meuwissen MPM, Bergevoet RHM, Oude Lansink AGJM, Huirne RBM. Improving food safety at the dairy farm level: farmers´and experts´perceptions. Rev Agr Econ 2005; 27(4):574-592.

Borsanelli AC. Fatores socioeconômicos e percepção de risco de produtores de leite no uso de produtos veterinários [dissertação]. Jaboticabal: Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista ; 2013.

Silva TPP, Moreira JC, Peres F. Serão os carrapaticidas agrotóxicos? Implicações na saúde na percepção de riscos de trabalhadores da pecuária leiteira. Cienc Saude Colet 2012; 17(2): 311-325.

Brasil, Ministério da Saúde, Conselho Nacional de Saúde. Resolução 196, de 10 de outubro de 1996: diretrizes e normas regulamentadoras de pesquisa envolvendo seres humanos. Brasília; 1996.

Aranha RN, Faerstein E, Azevedo GM, Werneck G, Lopes CS. Análise de correspondência para avaliação do perfil de mulheres na pós menopausa e o uso de terapia de reposição hormonal. Cad Saude Publica 2004; 20(1):100-108.

Mota JC, Vasconcelos AGG, Assis SG. Análise de correspondência como estratégia para descrição do perfil da mulher vítima do parceiro atendida em serviço especializado. Cienc Saude Colet 2007;12(3):799-809.

Peixoto M. Extensão rural no Brasil. Uma abordagem histórica da legislação. Brasília; 2008.

Pereira FB, Dutra IS. Diagnóstico de situação das práticas de manejo sanitário em sistemas de produção de bovinos de corte. Vet Zootec 2012;19(4):522-530.

Valeeva NI, Meuwissen MPM, Bergevoet RHM, Oude Lansink AGJM, Huirne RBM. Improving food safety at the dairy farm level: farmers´and experts´perceptions. Rev Agr Econ 2005; 27(4):574-592.

Published

2022-04-19

How to Cite

1.
Borsanelli AC, Ferraudo AS, Samara SI, Dutra I dos S. TIME ACTIVITY AND RISK PERCEPTION OF DAIRY FARMERS IN THE USE OF VETERINARY PRODUCTS . RVZ [Internet]. 2022 Apr. 19 [cited 2024 May 12];22(1):54-60. Available from: https://rvz.emnuvens.com.br/rvz/article/view/954

Issue

Section

Original Articles

Most read articles by the same author(s)