CARCASSES CHARACTERISTIC OF SUCKING LAMBS IN CREEP FEEDING AND CREEP GRAZING

Authors

  • Ticiany Maria Dias Ribeiro
  • Ciniro Costa
  • Alda Lúcia Gomes Monteiro
  • Hugo von Linsingen Piazzetta
  • Marina Gabriela Berchiol da Silva
  • Cláudio José Araújo da Silva
  • Odilei Rogerio Prado
  • Maria Angela Machado Fernades
  • Paulo Roberto de Lima Meirelles

Keywords:

carcasses dressing-out, loin measurements, supplementation, viscera, white clover

Abstract

The work was developed in Sheep and Goat Production Laboratory of UFPR to evaluate the
sucking lambs systems of production in pasture, supplemented in creep feeding or creep
grazing. It was evaluated in vivo and carcass characteristic and non-carcass components of Suffolk lambs. Three systems of production were studied: (1) lambs kept with their dams in
ryegrass (Lolium multiflorum) until slaughter; (2) lambs kept with their dams in the same
pasture but lambs supplemented in creep feeding (2% live weight, daily) until slaughter; (3)
lambs kept with their dams and supplemented in creep grazing with free access to white
clover (Trifolium repens) until slaughter. The males were slaughtered at 33 kg of live weight.
In vivo measurements, carcasses, cuts and non-carcasses components characteristics and
weights were evaluated. In vivo measurements and carcasses characteristics, cuts and noncarcass components were not different from the three systems of production being acceptable
for marketing. Creep grazing with white clover may be considered technological alternative
for farmers.

References

. Geraseev LC, Perez JRO, Carvalho PA, Pedreira BC, Almeida TRV. Efeitos das restrições pré e pós-natal sobre o crescimento e desempenho de cordeiros Santa Inês do desmame ao abate. Rev Bras Zootec, 2006; 35, 1: 237-244.

. Barros CS, Monteiro ALG, Poli CHEC, Dittrich JR, Canziani JRF, Fernandes MAM. Rentabilidade da produção de ovinos de corte em pastagem e em confinamento. Rev Bras Zootec, 2009; 38: 2270-2279.

. Poli CHEC, Monteiro ALG, Barros CS, Moraes Ade, Fernandes MAM, Piazzetta HvL. Produção de ovinos de corte em quatro sistemas de produção. Rev Bras Zootec, 2008; 37, 4: 666-673.

. Ribeiro TMD, Monteiro ALG, Prado OR, Natel AS, Salgado JA, Piazzetta, HvL, et al. Desempenho animal e características das carcaças de cordeiros em quatro sistemas de produção. Rev Bras Saúde Prod An, 2009a; 10, 2: 366-378.

. Garcia CA, Monteiro ALG, Costa C, Neres MA, Rosa GJM Medidas objetivas e composição tecidual da carcaça de cordeiros alimentados com diferentes níveis de energia em creep feeding. Rev Bras Zootec, 32, 6: 1380-1390.

. Tonetto CJ, Pires CC, Muller L, Rocha MG, Silva JHS, Cardoso AR, et al. Ganho de Peso e Características da Carcaça de Cordeiros Terminados em Pastagem Natural Suplementada, Pastagem Cultivada de Azevém (Lolium multiflorum Lam.) e Confinamento. Rev Bras Zootec, 2004, 33, 1: 225-233.

. Ribeiro TMD, Costa C, Monteiro ALG, Silva MGBda, Gilaverte S, Prado OR. Componentes não constituintes da carcaça e cortes cárneos de cordeiros em diferentes sistemas de alimentação. B Indústr Anim, 2009b, 66, 1: 11-19.

. NRC - National Research Council. Nutrient requirements of small ruminants. Washington DC: National Academy Press. 2007. 362 p.

. Bianchi G. Alternativas tecnológicas para la producción de carne ovina de calidad en sistemas pastoriles. Montevideo: Hemisfério Sur, 2007. 283 p.

. Brachero G, Montossi F, Ganzábal A. Alimentación estrategica de corderos: La experiencia del INIA en la aplicación de las técnicas de alimentación preferencial de corderos en el Uruguay. Serie Técnica 156. INIA, 2006. 29 pp.

. Gordon H McL, Whitlock AV. A new technique for counting nematode eggs in sheep feces. J Counc Sci Ind Ind Res, 1939, 12: 50-52.

. Osório JCS, Osório MTM. Produção de carne ovina: Técnica de avaliação in vivo e na carcaça. Pelotas. Faculdade Federal de Pelotas. 73p, 2003.

. Silva Sobrinho AG, Sañudo C, Osório JCS, Arribas MMC, Osório MTM. Produção de Carne Ovina. Jaboticabal: Funep, 1ª edição, São Paulo, 2008. 228p

. Siqueira ER, Fernandes S. Efeito do genótipo sobre as medidas objetivas e subjetivas da carcaça de cordeiros terminados em confinamento. Rev Bras Zootec, 2000, 29, 1: 306-311.

. Fernandes SR, Monteiro ALG, Silva CJAda, Silva MGBda, Rossi Junior P, Souza D Fde, et al. Desmame precoce e a suplementação concentrada no peso ao abate e nas características de carcaça de cordeiros terminados em pastagem. Rev Bras Saúde Prod An, 2011, 12, 2: 289-301.

. Silva Sobrinho AG, Purchas RW, Kadin IT, Yamamoto SM. Musculosidade e composição da perna de ovinos de diferentes genótipos e idades de abate. Pesq Agropec Bras, 2005, 40, 11:1129-1134.

. Fernandes MAM, Monteiro ALG, Poli CHEC, Barros CSde, Prado OR, Salgado JA. Composição tecidual da carcaça e perfil de ácidos graxos da carne de cordeiros terminados a pasto ou em confinamento. Rev Bras Zootec, 2010, 39, 7: 1800-1809.

. Amaral RM, Macedo FdeAFde, Alcalde CR, Lino, DA, Bánkuti FI, Macedo FGde, Dias FB, Gualda TP. Desempenho produtivo e econômico de cordeiros confinados abatidos com três espessuras de gordura. Rev Bras Saúde Prod An, 2011, 12, 1: 155-165.

. Silva CJA. Estratégias de suplementação e desmame precoce de cordeiros e sua influência nas características da pastagem e na produtividade animal. Curitiba, 2010. 114 p. Tese (Doutorado em Agronomia – Produção Vegetal). Setor de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Paraná.

Published

2022-08-03

How to Cite

1.
Ribeiro TMD, Costa C, Monteiro ALG, Piazzetta H von L, Berchiol da Silva MG, Araújo da Silva CJ, Prado OR, Fernades MAM, Meirelles PR de L. CARCASSES CHARACTERISTIC OF SUCKING LAMBS IN CREEP FEEDING AND CREEP GRAZING. RVZ [Internet]. 2022 Aug. 3 [cited 2024 May 21];20(3):467-75. Available from: https://rvz.emnuvens.com.br/rvz/article/view/1038

Issue

Section

Original Articles

Most read articles by the same author(s)