EFFECTS OF THE TOTAL DIET OF DAIRY COWS ALONG THE TROUGH LINE: A CASE STUDY

Authors

  • Cassiano Freire Alvarenga Instituto Federal de Minas Gerais - IFMG Campus Bambuí https://orcid.org/0000-0002-4705-7931
  • Giovanna Luizy Silva Morais Instituto Federal de Minas Gerais - IFMG Campus Bambuí
  • Konrad Passos e Silva Instituto Federal de Minas Gerais - IFMG Campus Bambuí
  • Silvana Lúcia dos Santos Medeiros Instituto Federal de Minas Gerais - IFMG Campus Bambuí https://orcid.org/0000-0001-7717-4349
  • Elisamara Ribeiro Campanha Instituto Federal de Minas Gerais - IFMG Campus Bambuí https://orcid.org/0000-0002-6011-550X
  • Sergio Domingos Simão Instituto Federal de Minas Gerais - IFMG Campus Bambuí
  • Alexander Alexandre de Almeida Universidade Federal dos vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM https://orcid.org/0000-0001-7313-4008
  • Jean Kaique Valentim Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD https://orcid.org/0000-0001-8547-4149

DOI:

https://doi.org/10.35172/rvz.2023.v30.1163

Keywords:

Evaluation, homogenization, Management, Nutrition.

Abstract

Dairy farming in Brazil is an activity that employs thousands of people, being very representative in the field of agribusiness, highlighting the great importance of the state of Minas Gerais, consolidated as the largest producer of milk in the country. Highlighting the importance of this activity, one of its biggest bottlenecks is related to animal nutrition, as it impacts more than 50% on production costs. Therefore, it is essential that there is a follow-up of this specific sector. Thus, the objective of this work was to evaluate the distribution of the total diet mixed in the trough line, mixture homogenization, loading, mixing time and milk production. The work carried out was through a case study on a farm in Bambuí - MG, evaluating 4 (four) lots in lactation, with changes in diets over the days of analysis. The results varied in the lots that did not receive the diet in the same load, and there was no difference in loading, mixture and water between the evaluated lots, but there was a difference in milk production with changes in the diets and number of lactation of the evaluated animals. In this way, the present work shows that the daily monitoring on the farms must be carried out in order to minimize losses and, thus, have more management over the activity

References

- Carvalho MP. Galan VB. Venturini CEP. Pecuária de leite no Brasil: cenários e avanços tecnológicos: cenários para pecuária de leite no Brasil. Brasília: Embrapa, 2016. p. 105-126.

- Passini, R., Ferreira, F. A., Borgatti, L. M. O., Terêncio, P. H., de Souza, R. T. Y. B., & Rodrigues, P. H. M. (2009). Estresse térmico sobre a seleção da dieta por bovinos. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 31(3), 303-309. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v31i3.6293

- Shirley MIMO. Avaliação da homogeneidade da dieta completa (unifeed) para vacas leiteiras [tese]. Lisboa (PT): Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia de Lisboa; 2009.

- Carneiro JH. Nutrição de precisão em dietas de vacas leiteiras de alta produção e seus impactos na produção e composição do leite [dissertação]. Curitiba (PR): Universidade Federal do Paraná; 2016.

- Silva, S. R. C., EIFERT, E. D. C., MAGNABOSCO, C. D. U., Miyagi, E. S., MOREIRA, L. D. C., Lopes, F. B., ... & PIRES, E. (2014). Seleção de tamanho de partículas por bovinos Nelore em confinamento e sua relação com características de carcaça. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 24., 2014, Vitória. Anais... Vitória: UFES, 2014.

- R CORE TEAM. R: A Language and Environment for Statistical Computing. Vienna, Austria: R Foundation for Statistical Computing. 2021. Disponível em: <http://www.R-project.org/>.

- Barreta DA. Tamanho médio de partícula da dieta: determinação, interpretação e efeitos para vacas leiteiras. Rev. Acad. Ciênc. Anim. 2020; 18(1):1-9. doi: https://doi.org/10.7213/2596-2868.2020.18102. DOI: https://doi.org/10.7213/2596-2868.2020.18102

- Rocha DT. Resende JC. Martins PC. Evolução tecnológica da atividade leiteira no Brasil: uma visão a partir do sistema de produção da embrapa gado de leite. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2018. 62p.

- Zebeli Q. Aschenbach JR. Tafaj M. Boguhn J. Ametaj BN. Drochner W. Invited Review: Role of physically effective fiber and estimation of dietary fiber adequacy in high-producing dairy cattle. J. Dairy Sci. 2012; 25(3): 41-56. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2011-4421. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2011-4421

- Fell, J T. Determinação do tempo de mistura necessário à obtenção da homogeneidade da dieta na dieta total para bovinos de leite na granja Fell, do município de Bom Retiro do Sul/RS. 2017. 44p. Trabalho de conclusão de curso – UNIVATES – Lajeado.

Published

2023-08-01

How to Cite

1.
Alvarenga CF, Morais GLS, Silva KP e, Medeiros SL dos S, Campanha ER, Simão SD, Almeida AA de, Valentim JK. EFFECTS OF THE TOTAL DIET OF DAIRY COWS ALONG THE TROUGH LINE: A CASE STUDY. RVZ [Internet]. 2023 Aug. 1 [cited 2024 Nov. 21];30:1-10. Available from: https://rvz.emnuvens.com.br/rvz/article/view/1163

Issue

Section

Case Reports

Most read articles by the same author(s)